dinsdag 8 maart 2011

Visumvoorbereidingen

De voorbereidingen voor het visum van T zijn in volle gang. Een medewerker van het VisumBuro wist te vertellen dat het werkvisum voor Saudi Arabië geldt als een van de lastigste visumtrajecten. De makke zit 'm vooral in de voorbereiding van de aanvraag. De ambassade wil graag beschikken over verschillende documenten, die ook nog 'ns gelegaliseerd en vertaald moeten zijn. Dus T moet niet alleen zijn diploma's overleggen, maar een afdeling van de Informatie Beheer Groep moet ook verifiëren dat elk diploma 'echt' is. Daarna moet het ministerie van BuZa de legalisatie bevestigen.

T heeft ook een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aangevraagd, om aan te tonen dat hij geen strafbare feiten heeft gepleegd, althans niets ernstigers dan een snelheidsovertreding. Volgende week wordt T medisch gekeurd, zodat blijkt dat hij geen besmettelijke ziektes (hiv, hepatitis) het land insmokkelt. De stempels van twee ministeries (Volksgezondheid en BuZa) maken die verklaring rechtsgeldig.

Daarnaast is er het visumaanvraagformulier van de ambassade, gesteld in het Engels en Arabisch, waarop T vragen uit verschillende categorieën moet beantwoorden. Zoals de meisjesnaam van zijn moeder, zijn 'vorige' en 'huidige' nationaliteit, zijn geloofsrichting (altijd Christian invullen). Maar ook zijn 'relationship', zonder verdere verduidelijking. Erg cryptisch.

Maar goed, als al het voorbereidende legwork is gedaan, moet het visum zelf redelijk snel rondkomen. Het Visumburo schijnt goede contacten te onderhouden met het consulaat en gaat uit van een paar dagen. Ik hoop voor T dat hij inderdaad voor 1 april in KSA zit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten