maandag 30 april 2012

Koninginnedag

De Nederlandse ambassadeur en zijn vrouw kwamen op 29 april ingevlogen vanuit Riyadh om Koninginnedag te vieren met een keurige receptie die avond in Jeddah.

Er waren bitterballen, snert, stamppot, vloeibare versnaperingen en ook was er verwondering over ons aller nieuwe thuisland.

Veertig Nederlanders hadden zich aangemeld voor dit partijtje; een mooie opkomst, de groep Nederlanders in Jeddah groeit. Leuk ook om met de 'nieuwelingen' in gesprek te gaan over hun eerste indrukken. 
Een consultant vertelde over een vergadering waar de komst van een nieuw teamlid werd aangekondigd. 'Dat was een Saudische vrouw,' zei de Nederlander ontzet. 'Ze schoof gewoon aan in de vergadering. Ik was echt een beetje van mijn stuk gebracht, want ik had tot dat moment alleen maar mannen ontmoet in het bedrijf. Toch deed iedereen net alsof het de gewoonste zaak van de wereld was.'
Ik kon me de schok van deze man wel voorstellen. Mannen en vrouwen werken hier in principe strikt gescheiden van elkaar, dus idealiter zonder elkaar ooit te ontmoeten. Maar er hangt verandering in de lucht.
Saudi-Arabië wil minder gebruik gaan maken van de diensten van expats en méér landgenoten aan het werk helpen. Saudi's zijn gemiddeld genomen erg jong. Een derde van de bevolking is jonger dan 15 jaar en maar 3% van de bewoners is bejaard. 
Hoewel het een rijk land is, dat zich royaal kan bedruipen uit de opbrengsten uit de olie-industrie, is maar liefst 11% van de beroepsbevolking werkloos. Ter vergelijking: in Nederland is dat nog geen 6%, zei het CBS deze maand.  
Met een ambitieus Nitaqat-programma, wil de Saudische regering dat tij rigoureus keren. De private sector wordt gestimuleerd te groeien en elke bedrijfstak daarbinnen heeft een quotum opgekregen van het Saudische ministerie van werkgelegenheid om het aantal Saudi's op de loonlijst te bevorderen.
Ook Saudische vrouwen worden gestimuleerd aan de slag te gaan - vooral op plekken waar ze niet met mannelijke collega's hoeven werken. Zo mogen in lingeriewinkels alleen nog maar vrouwelijke verkopers staan. Tot voor kort was het alleen mannen toegestaan om de pikante waar aan te prijzen bij de vrouwelijke clientèle.
Helaas gaat de regering vooralsnog voorbij aan het probleem dat ten grondslag ligt aan de werkloosheid, namelijk de employability. De arbeidsmarkt en scholing zijn nu nog slecht op elkaar afgestemd, vanwege de wens om opleidingen in lijn te brengen met religie en niet met de markt.
Ach, *hapt in een bitterballetje*, wie weet wat er allemaal nog mogelijk wordt dit land.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten