zondag 29 mei 2011

Rijbewijs

Mijn man heeft vandaag zijn rijbewijs gehaald! Niet zo'n roze creditcard; die had T al ruim 25 jaar op zak. Om in Saudi-Arabië legaal de weg op te mogen, of zelfs een auto te huren of kopen, is een Arabisch rijbewijs noodzakelijk. Voor mannen dan, vrouwen komen hiervoor (nog) niet in aanmerking.

Dat rijbewijs krijg je niet zomaar gratis uitgereikt bij overhandiging van de verblijfsvergunning, of in een pak cornflakes. Al dringt die gedachte zich wel eens op bij het zien van lokale automobilisten. Er gaan weken, soms zelfs maanden van bureaucratische rompslomp en impasses overheen. In die tijd zijn expats voor hun vervoer afhankelijk van taxi's, want openbaar vervoer is een relatief onbekend concept in Jeddah. Chauffeurs kennen niet altijd de weg en spreken zeker niet altijd Engels. Zo biedt het woon-werkverkeer elke dag wel een verrassing.

De rijvaardigheidtests zelf hadden weinig om het lijf: de ogentest bestond uit het herkennen van een grote letter M op een bord. De rijtest behelsde een rondje over het parkeerterrein. Verder veel wachten op machtige mannen met indrukwekkende stempels en doorslaggevende handtekeningen. Eigenlijk was het dus gewoon een stresstest: kun je daar flink wat van hebben, dan krijg je je rijbewijs. Zo bezien was dit een uitstekende voorbereiding op het Saudische verkeer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten