woensdag 1 februari 2012

Regen, een natuurrampje

Ping-ping! Sms’je van het schoolhoofd van Jeddah Prep. “Please collect your children as soon as possible due to bad weather.” Het weer is al dagen onrustig in Jeddah. Dat betekent stof- en zandstormen (ja, de woestijn), die het verkeer platleggen en vandaag dus ook scholen de deuren laat sluiten. Misschien gaat het wel regenen. Dan gaat écht overal de stekker uit.
Regen in Jeddah is meer dan een eenvoudig ongemak, dat te bestrijden valt met een parapluutje of desnoods een regencape uit de buitencategorie. Regen is een fenomeen, een kleine natuurramp. In Jeddah is geen afwateringssysteem zoals we dat in West-Europa kennen. Lager gelegen delen van de stad stromen dus vol bij regen. Er vormen zich plassen, poelen, meren. Begane grondverdiepingen stromen vol, mensen verdrinken.

In november 2009 en januari 2011 zorgde regenwater voor grote wateroverlast en 122 doden. Inmiddels zou Jeddah helemaal beveiligd moeten zijn tegen regen. De gemeente investeerde SR63 miljoen (bijna 13 miljoen euro) in projecten die de stad zouden moeten beschermen. Toch hangt er dezer dagen een licht gespannen sfeer in de stad.

Onwillekeurig heeft die spanning ook z’n weerslag op de houding van T. en mij. Kort na ontvangst van het sms’je van het schoolhoofd, belt T. “Heb jij ook dat berichtje ontvangen? Zou de school van R. ook dichtgaan? Is J. al opgehaald? Als het echt gaat regenen, dan kom ik je wel halen van je werk.” Ik begin me al een beetje te verheugen op een goeie plensbui.

2 opmerkingen:

  1. Wat schrijf je toch lekker Jet. Erg leuk om je berichtjes te lezen. Groetjes uit een koud Vijfhuizen. Nathalie Samson ...morgen binden we de schaatsen onder!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Nathalie, wat leuk om je reactie te lezen. Heb je lekker geschaatst? Hier is nog steeds geen druppel gevallen; wel waait er nog steeds veel stof en zand door de stad. Misschien dat ik toch maar 'ns aan de hoofddoek moet ;)

      Verwijderen